Kvalita pro Vás
Ceník
Svíčková
Svíčková
Pruh svaloviny pod páteří (roštěncem), jedná se o nejlahodnější, a tedy i nejdražší část hovězího. Svalovina v této části hřbetu je vystavena velice malé námaze, maso ze svíčkové je proto křehké, jemné, vláknité a libové. Excelentní na minutky. Ze špičky je...
—————
Nízký roštěnec
Nízký roštěnec
Hřbetní část se nazývá roštěnec: dělí se na přední (vysoký) a zadní (nízký). Zadní hřbet je libovější - na grilu jsou ale oba vynikající. Skvělé maso také na roastbeef.
- Entrecote - Tento kus je část masa na hranici mezi nízkým (plochým) a vysokým roštěncem. Maso je...
—————
Vysoký roštěnec (rib eye)
Přední část roštěnce přecházející do nízké roštěné. Vysoký roštěnec je jemné, tukem prorostlé maso z přední čtvrtě (před osmým žebrem). Tato část je pěkně prorostlá, a proto také skvěle šťavnatá. Pro milovníky prorostlých steaků neexistuje nic lahodnějšího. Vysoký roštěnec je hned po...
—————
Kýta-květová špička
Nejlepší část zadního hovězího - jinak také zvaného jako "rump steak". Tohle velice jemné maso najdete v horní části zadní kýty, upravit lze téměř jakkoli. Hodí se k pomalejší úpravě v celku (pečení), vynikající je ale hlavně na minutky.
Před grilováním maso lehce potřete olivovým...
—————
Kýta-ořech
Zadní kýta - "ořech (koule)", "malý ořech"
Ořech je libová část z předku zadní kýty (předkýtí). Je složený ze tří částí svaloviny, které se od sebe oddělují. Vynikající je pečínka (peče se v celku), pokud je maso perfektně vyzrálé a odleželé, hodí se i na...
—————
Kýta -vrchní šál
Zadní kýta - "vrchní šál"
Libový kus z vnitřní části zadní kýty má obvykle jemné tukové mramorování. Maso má jemnější svalové vlákno než maso ze spodního šálu, proto je i měkčí a křehčí. Vhodné také ke grilování.
dušení
pečení
Pohlaví
MLADÝ...
—————
Kýta-spodní šál
Zadní kýta - "spodní šál"
Nejnamáhanější část zadní kýty nemůže být nejkřehčí a nejměkčí. Ovšem dobře zralý spodní šál dokáže být také úžasným společníkem k hodování. Spodní šál má hrubší svalové vlákno, maso je libové a mírně drobivé, skvělé na ragú. Já ovšem tuto část hovězího...
—————
Kýta-váleček
Zadní kýta - váleček
Kus libového masa, který se oddělí ze strany spodního šálu kýty. Vynikající na pečení a dušení, prošpikovat a šup s tím do svíčkové omáčky. Váleček je silně namáhaný sval zadní kýty, takže na gril spíš ne, na dušení do omáčky nebo malé závitky ovšem rozhodně...
—————
Plec-falešná svíčková
Plec kulatá - "falešná svíčková"
Úžasně jemný kus, který se odděluje od přední plece. Za své jméno vděčí podobnosti s pravou svíčkovou. Tento výjimečně lahodný kousek má delší vlákna, s dalším podobným kouskem (válečkem) se ale porovnat nedá. Tenhle kousek je o dost křehčí...
—————
Plec-kulatá
Plec bez kosti
Hovězí plec je libové maso. Hodí se k vaření, dušení i pečení.
Kulatá plec je výborná na pečení vcelku, na guláš a perkelt, pokud ji pokrájíte na plátky, velmi dobře se hodí na španělské ptáčky. Jinak je vynikající hlavně na...